Kdo má právo na informace obsažené ve zdravotnické dokumentaci?

Ke zdravotnické dokumentaci má kromě samotného pacienta přístup i ten, koho pacient určil jako osobu, jíž mohou být poskytnuty informace o jeho zdravotním stavu, a osoby, které k tomu výslovně zmocňuje zákon a pro které je to nutné pro vykonávání jejich práce – viz § 65, zákona č. 372/2011 Sb. U osob nezletilých či s omezenou svéprávností má právo nahlížet do zdravotnické dokumentace jejich zákonný zástupce (rodič, opatrovník). Přístup ke zdravotnické dokumentaci pacienta, který zemřel, mají osoby blízkéa to i v případě, že k tomu zemřelý nedal souhlas. Výjimku tvoří pouze případ, kdyby zemřelý osobě blízké nahlížení ještě za svého života výslovně zakázal. I zde však existuje výjimka a informaci lze příbuzným podat, jestliže je to v zájmu ochrany jejích zdraví nebo ochrany zdraví dalších osob, avšak jen v nezbytném rozsahu. Do dokumentace zemřelého mohou nahlížet i jiné osoby určené pacientem za jeho života jako osoby, které je možno informovat o jeho stavu.

Pro média


Jedním z hlavních cílů Kanceláře Ombudsmana pro zdraví je zvýšit povědomí pacientů, jejich blízkých i zdravotnických pracovníků o právech a povinnostech, které v rámci zdravotnického systému a navazujících službách sociálního zabezpečení mají. Média k tomu mohou velmi pomoci, a proto všem redaktorům děkujeme za spolupráci. Podívejte se na naše zprávy.

Reference


V oblasti poradenství a vzdělávání spolupracujeme s řadou pacientských a jiných neziskových organizací. K našim partnerům patří např. i ČLS JEP či Spolek vysokoškolsky vzdělaných sester. Zajišťujeme rovněž akreditovanou odbornou praxi pro studenty Právnické fakulty v Praze a dalším mladým právníkům nabízíme dlouhodobé stáže.

Dárcovské konto


Rádi bychom rozšiřovali naše bezplatné poradenství, jezdili za vámi více do krajů a povídali si na seminářích s vámi o tom, co vás trápí a vydávali užitečné publikace. Pomůže nám každá koruna, děkujeme!

Transparentní účet č.: 8321726001/5500

Kontakt


Kancelář Ombudsmana pro zdraví
Národní 9 (3. patro)
110 00 Praha 1

+420 222 075 103
ochrance@ombudsmanprozdravi.cz